Cica MOLDOVA LA VOT: adica va alege intre UNIUNEA EUROPEANA si UNIUNEA RUSIA – BELARUS – KAZAHSTAN

de nuvotati

Iata ce aflam din articolul: http://saccsiv.wordpress.com/2014/11/30/cica-moldova-la-vot-adica-va-alege-intre-uniunea-europeana-si-uniunea-rusia-belarus-kazahstan/

Consider ca Republica Moldova nici n-ar trebui sa existe. E teritoriu romanesc si ca atare locul ei e intre granitele Romaniei Mari.

Dar daca tot exista, evident ca si acolo au loc “alegeri”.

Iata ce putem citi la Alegeri istorice in Republica Moldova. Cine cu cine se bate, care sunt mizele, ce au ales moldovenii pentru romani si unde poti vota in Romania:

Cetatenii Republicii Moldova isi vor alege duminica, 30 noiembrie, noul Parlament. Un scrutin istoric, spun analistii, care se desfasoara la mai putin de jumatate de an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, timp in care Rusia a aplicat mai multe sanctiuni Chisinaului, iar in Ucraina conflictul armat continua. Parlamentul din Republica Moldova are 101 deputati, alesi pentru un mandat de 4 ani. Cetatenii moldoveni aflati duminica in Romania pot vota la una dintre cele 11 sectii de votare organizate aici.
Cetatenii Republicii Moldova vor stabili duminica, la urne, cui vor acorda cele 101 mandate de parlamentari. Vor intra in Parlamentul Republicii Moldova partidele si candidatii independenti care trec de pragul de 6%, in baza unui sistem proportional. In Republica Moldova, precedentele alegeri parlamentare s-au desfasurat pe 29 noiembrie 2010.
Alegerile vin in contextul in care partidele din coalitia guvernamentala promoveaza o politica pro-europeana, in timp ce Partidul Socialist (condus de Igor Dodon) si Partidul Comunistilor (Vladimir Voronin), de Opozitie, sustin stoparea cursului pro-european si aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. (Sursa)


Un sondaj publicat cu o saptamana inaintea alegerilor arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova se afla pe primul loc in optiuni. Potrivit sondajului realizat in perioada 8-19 noiembrie, PCRM ar obtine 19,6%, PLDM (liberal-democrati): 17,2%, PDM (democrati): 14,2%, Partidul Patria: 8,7% (care intre timp a fost exclus din lista electorala), Partidul Liberal: 8,5%, PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova): 5,3%. (Sursa)
Miza alegerilor e uriasa nu doar pentru Republica Moldova insasi, ci si pentru Romania, care a investit enorm in incurajarea si securizarea parcursului european al Chisinaului. O stopare a acestei tendinte pro-europene ar insemna aparitia unui focar de instabilitate la granita estica a Romaniei si a UE.
Pe de alta parte, instabilitatea nu este exclusa nici in cazul in care pro-europenii castiga alegerile: “partida” rusa din Republica Moldova, alimentata serios cu fonduri, poate incerca oricand o destabilizare fie in Transnistria, fie in Gagauzia, fie chiar in Chisinau – prin mitinguri de amploare.
Rusia, la randul sau, poate determina o criza in interiorul Moldovei. Are suficiente instrumente la indemana:
– radicalizarea regimului din Transnistria
– interzicerea dreptului la munca in Rusia pentru cetatenii moldoveni, ceea ce ar trimite inapoi in Republica Moldova in jur de o suta de mii de oameni ramasi fara locuri de munca
– un atac asupra sistemului bancar moldovenesc, pe care il controleaza in buna masura
[…]

Klaus Iohannis – prima vizita ca presedine ales a fost la Chisinau
Presedintele ales Klaus Iohannis a efectuat astazi, 28 noiembrie, prima vizita in afara Romaniei, in Republica Moldova. Acesta a declarat la Chisinau ca isi doreste ca aderarea la UE sa aiba loc in mandatul sau de presedinte si a sustinut un mesaj de sprijin pentru Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM). Partidele conduse de Iohannis si Filat sunt membre ale Partidului Popular European (PPE).
Iohannis si Filat au afirmat ca alegerile de duminica sunt cruciale pentru Republica Moldova. Sondajele arata ca se va da o lupta stransa intre partidele pro-ruse (Partidul Comunist, Partidul Socialist) si partidele pro-europene, in randul carora cel mai bine clasat e partidul lui Filat, PLDM. Detalii aici
Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe: Alegerile sunt un moment istoric pentru Republica Moldova, iar pentru Romania – o problema de securitate nationala
Recent numit in functia de ministru de Externe in guvernul Ponta, Bogdan Aurescu a declarat ca prima vizita pe care o va face, in calitate de ministru de externe, va fi la Chisinau pe 1 decembrie. Scrutinul din 30 noiembrie este un moment istoric pentru Republica Moldova, iar pentru Romania – “o problema de securitate nationala”, a afirmat Aurescu, intr-un interviu acorda RFI.
“La aceste alegeri din 30 noiembrie, Republica Moldova va avea posibilitatea sa decida mentinerea parcursului european, mentinerea caii de reforma profunda a Republicii Moldova sau va putea sa aleaga o alta cale care, evident, nu corespunde interesului nici al Romaniei si nici al Republicii Moldova¬, a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul roman de Externe a explicat pentru Radio France Internationale ca “Romania a sustinut in mod dezinteresat, dar foarte puternic acest efort de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeana prin sustinerea liberalizarii vizelor, pe 28 aprilie, prin semnarea Acordului de Asociere si de Comert Liber Aprofundat si Cuprinzator, pe care de altfel  Romania l-a ratificat, a fost primul stat care a ratificat acest acord de asociere. Iar acordul de asociere reprezinta, pana la urma, intr-o proportie foarte mare, acquis european, care fiind aplicat reprezinta de fapt reforma: reforma societatii, reforma institutiilor, reforma pietei din Republica Moldova. Toate acestea reprezinta o investitie in viitorul Republicii Moldova.”
Ce a ales Republica Moldova pentru Romania, la alegerile prezidentiale
Cetatenii romani din Republica Moldova care au votat in turul doi al alegerilor prezidentiale l-au ales ca presedinte pe Klaus Iohannis, cu 78,58% dintre voturi (27933 de voturi), potrivit rezultatelor finale pe diaspora publicate de Biroul Electoral Central (Detalii).
La Chisinau, candidatul ACL la prezidentiale a fost votat de peste 80% dintre cei care s-au prezentat la urne, insa Iohannis a castigat majoritatea voturilor in toate sectiile de votare din Republica Moldova (Sursa).
Insa turul al doilea a adus o rasturnare a rezultatelor, comparativ cu primul tur al alegerilor prezidentiale. Pe 2 noiembrie 2014, in primul tur, in Republica Moldova s-au prezentat la vot aproape 22.000 de cetateni romani, iar cele mai multe voturi exprimate in Republica Moldova s-au dus catre Victor Ponta (8.202 de voturi), iar Klaus Iohannis era pe locul doi cu 6.986 de voturi (Sursa).
Republica Moldova a semnat pe 27 iunie 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb (Detalii aici). Ambele acorduri au fost si sunt intens criticate de oficiali din Rusia.
In urma cu un, zeci de mii de moldoveni participau la un miting pro-Europa in Chisinau. Moldova se pregatea atunci pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana si a Acordului de liber schimb intre Republica Moldova si UE. Detalii aici
[…]

Comentariu saccsiv:
   Interesant ce putem citi la Alegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014:

Alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele vor participa mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Asadar exista un minim pe care insa il consider mult prea mic.

Oricum si pentru ei e valabil:

Alegeri: ABSENTEISM = NELEGITIMATEA clasei politice. Prezenta masiva la VOT cu ANULAREA VOTURILOR = LEGITIMITATE

Iata care ar fi parcursul European:

Republica Moldova: 1 martie 2014 – BULETINUL DE IDENTITATE ELECTRONIC, cu cip, semnatura electronica, e-Guvernare

Moldova: E-GUVERNAREA – prioritate a cabinetului Filat. MODEL: India …

Barroso: FARA VIZE pentru MOLDOVENII CU PASAPORT BIOMETRIC …

MOLDOVA intra in randul lumii: Dupa cipuri si eGuvernarea, vine firesc si SODOMIZAREA …

Infratirea dintre lojile masonice din Romania si Moldova

Pe de alta parte, iata si o declaratie de habauc:

Tupeu sovietic actual – Ambasadorul rus catre moldoveni: V-am eliberat de sub jugul fascist romanesc

Urata treaba … Adica bietii moldoveni ar avea de ales intre doua Uniuni. Dar ceva nationalist, traditionalist, ortodox n-au voie sa aleaga?

Pentru a intelege articolele de pe acest blog, este imperios necesar a se citii articolul: https://nuvotati.wordpress.com/2012/05/03/ce-reprezinta-votul/

Reclame